Kmetijske rešitve
Kmetijstvo

Zatiranje plevela pri oljni ogrščici Clearfield

30. jul. 2019

Cleravo® - Z eno potezo do čiste CL oljne ogrščice

Oljna ogrščica je zelo dobičkonosna poljedelska kultura, ki v Sloveniji postaja vedno bolj značilna. Ker pomen oljne ogrščice v rotaciji in ekonomiji proizvodnje raste, raste tudi povpraševanje po tehnološko pravilni proizvodnji. Najpomembnejša dejavnika sta kakovost in donos pridelka. Pravočasna in pravilna zaščita je temelj za zagotovljen donos in visoko vsebnost olja.

Varstvo pred pleveli

Čeprav lahko s pravilnim kolobarjem in obdelavo strnišč prisotnost plevela močno zmanjšamo, si intenzivne proizvodnje ne moremo zamisliti brez uporabe herbicidov.Pravočasna izključitev plevela je zlasti pomembna pri novejših, nižje rastočih hibridih, ob slabšem vzniku kulture ter kot preventiva pred glivičnimi boleznimi stebla (Leptosphaeria, Pseudocercosporella).

Ker je v kolobarju oljna ogrščica praviloma uvrščena za žiti, problematičen, večletni plevel, najbolj učinkovito in racionalno zatremo na strnišču. Poudarki zatiranja plevela v oljni ogrščici so zato na zatiranju enoletnega širokolistnega plevela, vključno smolenca in samosevnih žit ter trav, ki pridobivajo na pomenu z rastočim razmahom minimalne obdelave tal.Če je bil do sedaj uveljavljen in edini razpoložljiv način zatiranja širokolistnega plevela v oljni ogrščici pred vznikom kulture in plevela (»pree-em«) je od leta 2012 na voljo tudi »post« način, v katerem plevel zatiramo po njegovem vzniku. Sistem je omejen izključno na tolerantne hibride oljne ogrščice in ga imenujemo tudi “Clearfield® sistem”.

Prednosti tega so navedene v opisu sredstva Cleravo® .

  • Najširši spekter delovanja med vsemi herbicidi pri oljni ogrščici
  • Učinkovit proti najodpornejšim plevelom, vključno z njivsko gorjušico in samoniklo pšenico
  • Fleksibilen čas uporabe – v jeseni ali spomladi
  • Edinstvena kombinacija dveh aktivnih snovi z močnim foliarnim in podaljšanim talnim delovanjem

 Branko Zupančič

Branko Zupančič

Vodja prodaje ključnim kupcem Slovenija

Vrh