Kmetijske rešitve

Kmetijstvo

Krompir, jedilni [Solanum tuberosum]

Krompir - zatiranje plevelov in krompirjeve plesni

Pred vznikom krompirja priporočamo

uporabo preverjenega herbicida Stomp® Aqua v odmerku 2,9 L/ha. Stomp® Aqua ima široko registracijo za uporabo v številnih vrtninah ter tudi v sončnicah, soji in grahu.

Optimalen učinek herbicida Stomp® Aqua pri zatiranju širokolistnega plevela se doseže, če le-ta ni presegel faze dveh listov pri porabi vode 200–400 L/ha.

Po vzniku krompirja za zatiranje enoletnih in nekaterih večletnih širokolistnih plevelov lahko uporabite herbicid Basagran® 480, ki deluje izključno preko zelenih delov rastlin. Uporabljamo ga po vzniku plevela, najbolj učinkovit je, ko imajo pleveli 2-6 listov (max. višina krompirja 10 cm) v odmerku do 2 L/ha.

Priporočljivo je poln odmerek razdeliti na dva obroka in škropljenje ponoviti v roku nekaj dni (split aplikacija 2 x 0,75-1 L/ha).

Priporočeno je, da z Basagran® 480 tretiramo v zmerno toplem in jasnem vremenu, pri temperaturah od 10 do 25 °C, po škropljenju naj ne dežuje vsaj nekaj ur.

Za zatiranje enoletnega in večletnega ozkolistnega plevela v krompirju po vzniku je na voljo herbicidna kombinacija Focus® Ultra. Uporabimo ga v količini 1 L/ha + 1 L/ha Dash® HC, ko ima plevel 3 do 5 listov ter v količini 2 L/ha + 2 L/ha Dash® HC, ko je plevel visok 20 do 30 cm. Značilno za njegovo delovanje je odmiranje najmlajšega lista plevela, ki ga lahko izvlečemo.

Najnovejša inovacija BASF za zatiranje krompirjeve plesni - Orvego®!

Fungicid Orvego® se na krompirju uporablja kot kombiniran translaminarnolokosistemični in kontaktni fungicid za zatiranje krompirjeve plesni (Phytophthora infestans), od razvojne faze začetka rasti stranskih poganjkov do razvojne faze začetka zorenja gomoljev (BBCH 21-81), v odmerku 0,8 L/ha pri uporabi vode 100-500 L/ha. Tretira se v časovnih razmikih 5 do 10 dni, odvisno od vremenskih razmer in pritiska bolezni. Orvego® sestavljata dve aktivni snovi. To mu zagotavlja nadstandarno učinkovitost.

Vrh