Kmetijske rešitve
Kmetijstvo

Celovit program zaščite vinske trte

Spoštovani vinogradniki,

nahajamo se na začetku vinogradniške sezone v kateri smo že takoj na začetku soočeni z izzivi zaradi katerih bo potrebno pazljivo in gospodarno pripraviti program varstva, s katerim bomo uspešno zaščitili letošnji in tudi rodni potencial za naslednje sezone.

Da bi vam olajšali izbor pripravkov ter vam svetovali o njihovi pravilni uporabi smo za vas pripravili zanesljiv Program varstva vinske trte, ki je preverjen v praksi ter se nanj zanesejo tako profesionalni proizvajalci kot ljubiteljski vinogradniki.

Prve preventivne uporabe fungicidov proti infekcijam s črno pegavostjo smo že opravili. Potrebno pa se je koncentrirati na prihajajoča obdobja v katerih se bo odvijali najbolj dinamični ciklus vegetacije in s tem tudi potencial za razvoj bolezni.

Odvisno od lokacije in sortimenta, se vinsak trta nahaja v razvojnem stadiju prvih listov in mladic, ki so že dosegle velikost 10-15 cm, zavoljo visokih temperatur je za pričakovati pospešen razvoj zelene mase, ki jo je potrebno začeti ščititi s kvalitetnimi sistemičnimi fungicidi pred peronosporo in pepelovko. V fazi intenzivnega razvoja mladic, priporočamo uporabo fungicida Delan® Pro s fungicidi za varstvo pred oidijem Vivando® ali Sercadis®.

*v vinogradih z visokim potencialom za prezimovanje pepelovke je obvezno dodati žveplo (Kumulus® DF) v kombinaciji s fungicidi za varstvo pred oidijem.

Poganjki, mladice 10-20 cmPeronospora, črna pegavost in pepelovkaDelan Pro + Vivando3 L/ha + 0,2 L/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmerama. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni
Poganjki, mladice 20-30 cmPeronospora in pepelovkaDelan Pro + Sercadis3 L/ha + 0,15 L/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmerama. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni

Kljub temu da je peronospora tradicionalno najnevarnejša bolezen vinske trte, zadnjih nekaj sezon opažamo rast pritiska pepelovke, hkrati pa tudi škode, ki jo povzroči presegajo peronosporo. Najpogostejši razlogi za intenziven pojav pepelovke so:

  • Klimatske spremembe in način prezimovanja sta ključna za širjenje pepelovke (tip A – prezimuje v brstih in tip B – prezimljuje na lubju ter povzroča močne infekcije tekom celotne sezone)
  • Sprejetnje NOVE strategije za kontrolo bolezni => večje število tretiranj do faze cvetenja!
  • Rezistentnost => nezadovoljiv učinek obstoječih fungicidov

Podjetje BASF je svoj program proti oidiju obogatilo z novim fungicidom Sercadis®. Zahvaljujoč aktivni snovi Xemium® zagotavlja maksimalen učinek, odlično mobilnost v rastlini in odpornost na izpiranje z dežjem.

Fungicid Sercadis® je najbolje uporabiti v fazi intenzivnega razvoja mladic, zaradi preperčevanja primarnih okužb ter v fazi pred cvetenjem. Fungicid se odlično vključuje v strategijo varstva pred oidijem z že znanimi in preverjenimi fungicidi, kot sta Vivando® in Collis®.

Ko se fenološko približujemo cvetenju povečujemo uporabo superiornih fungicidiv, ki poleg preventivne zaščite nudijo tudi kurativen učinek, kar je izredno pomembno če so vremenske razmere ugodne za razvoj bolezni in hkrati onemogočajo pravočasno izvedbo tretiranj.

Začetak cvetanjaPeronospora in pepelovkaAcrobat/Forum Star + Vivando2,5/1,6 kg/ha + 0,2 L/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni.
Konec cvetenjaPeronospora pepelovka in siva plesenForum Star + Sercadis + Cantus1,6 kg/ha + 0,15 L/ha + 1,2 kg/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni.

V fazi cvetenja se mora vsak pridelovalec zanesti na najboljše aktivne snovi za varstvo pred peronosporo. To je zagotovo dimetomorf, ki ga rastline dobro sprejemajo in je okrepljen z mankozebom in folpetom, kar jamči najboljši učinek proti peronospori na tržišču. Pripravki se odlično kombinirajo tudi s pripravki proti oidiju in botritisu.

Ob koncu cvetenja posebej opozarjamo: ne izpuščajte uporabe botriticida Cantus® , da že v zgodnjih fazah razvoja grozda preprečimo pojav in škode od sive plesni. Varstvo pred sivo plesnijo se začne v cvetenju in zato je ta tretma nepogrešljiv del strategije pridelave zdravega grozdja.

V drugem delu vegetacije, po cvetenju, je naš cilj zagotoviti razvoj zdravih jagod in formiranje zdravega grozdja. Priporočamo pripravke, ki ne glede na potencial bolezni in vremenske razmere zagotavljajo najboljši nivo zaščite vašega vinograda.

V tem obdobju visoke temperature v kombinaciji z poletnimi nevihtami lahko povzročijo precejšnje težave v vinogradih – še posebno če ne sledite preventivnemu planu zaščite, zato ne tvegajte.

Formiranje jagodPerenospora in pepelovkaOrvego + Collis0,8 L/ha + 0,4 L/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni
Formiranje jagodPerenospora in pepelovkaCabrio Top + Vivando2 kg/ha + 0,2 L/haRazmak med tretiranji je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. V primeru večjih količin dežja in povečanega pritiska bolezni skrajšati na 7-10 dni

V naslednjem obdobju so lahko presledki med tretiranji nekoliko daljši, ko se bližamo zadnji etapi vegetacije je pomembno, da zadržimo vrhunske rezultate za popolno dozorevanje. Priporočamo uporabo kombiniranih pripravkov, ki v posameznih sezonah omogočajo odlično zaščito pred obema boleznima, peronosporo in pepelovko, kot je fungicid Cabrio® Top. Na območjih kjer je pritisk oidija še vedno močan, priporočamo kombinacijo Cabrio® Top s fungicidi proti pepelovki kot je Collis®.

Za zadnja tretiranja in do 21 dni pred trgatvijo priporočamo uporabo botriticida Scala®. Aktivna snov pirimetanil s svojim parnim delovanjem izvrstno zaščiti grozd odznotraj in odzunaj ter zagotavlja kvaliteto končnih proizvodov. Zaradi ugodnega profila, ne vpliva na procese vinifikacije in ne pušča ostankov aktivne snovi v moštu in vinu.

 Branko Zupančič

Branko Zupančič

Vodja prodaje ključnim kupcem Slovenija

 Klementina Homšak

Klementina Homšak

Logistika in podpora strnkam APEO / AW / SLO

Sercadis®

Sercadis®

Nezamenljiv del sestavljanke

Novi standard proti pepelovki

Več o tem
Delan® Pro

Delan® Pro

PROaktivna tehnologija

Edinstven kot vaše vino

Več o tem
Vivando®

Vivando®

Ednistven pri zaščiti grozda - delujepreventivno, translaminarno in parno.

Več o tem
Cabrio® Top

Cabrio® Top

Omogoča dobro zaščito listov in grozdja vinske trte!

Več o tem
Vrh