Strokovni nasveti za zatiranje podgan in miši

V sporočilu strokovnega nasveta, ki je bil objavljen s strani vodij za nadzor nad glodavci pri BASF Professional Specialty Solutions, je poudarjeno, da spreminjajoči vzorci obnašanja in vedno večje omejitve v EU glede sredstev za zatiranje glodavcev predstavljajo velik izziv za nadzor podgan in miši v številnih urbanih okoljih.

Medtem ko so nekatere podgane in miši razvile delno intoleranco na ogljikove hidrate, sporočilo navaja, da je daleč najpogostejši vzrok za omejeno jemanje vabe dejstvo, da imajo podgane in miši raje okusnejšo, bolj hranljivo hrano z večjo vsebnostjo proteinov in maščob, ki je široko dostopna v urbanih okoljih.

Hkrati tudi navaja, da bo dragocene alternative sredstvom za zatiranje glodavcev kot koncentrate, kontaktne gele in tekočine treba umakniti v skladu z zakonodajo Evropska unije. Spričo vsega tega je sedaj pomembno uporabiti najmočnejša in najbolj privlačna sredstva za zatiranje glodavcev, ki so na razpolago, v najboljših možnih režimih.

Sporočilo z nasvetom še poseben priporoča:

Baziranje programov za zatiranje na najbolj močnem večkratnem sredstvu za uničevanje podgan in miši - difenakum.

Z uporabo difenakuma jesredstvao Ratak® Pasta posebej privlačnao za podgane in miši kljub temu, da je prisotna cela vrsta visoko privlačne urbane hrane.

S kombinacijo difenakuma in z notranjo uporabo vabe za enkratno hranjenje na osnovi flokumafena je sredstvo Storm® BB najboljša strategija pri zatiranju pdgani in miši.

Seveda je treba biti pozoren na ključne elemente za uspešno nastavljanje pasti – še posebej na zgodnje zatiranje, pravilno namestitev, redno dodajanje vab in odstranitev le teh na koncu postopka.

Sredstva za varstvo rastlin uporabljajte varno. Pred uporabo obvezno preberite etiketo z navodili za uporabo.